Interview leden CPO-Westwaarts

 

Kavelpaspoort

  • Kavels: Woonveld 4 – kavel 10 (Anja Dupuis-gehuwd) en kavel 4 (Frank van Dam-samenwonend)
  • Koopovereenkomst getekend op: wij verwachten in maart/april de koopovereenkomst te tekenen
  • Oppervlakte: 314,5 m² en 300 m²
  • Straatnamen: Populier, Helmbloem
  • Type woningen: landelijke bouwstijl
  • Verwachte opleverdatum: begin 2020

Kennismaking met Westwaard

Al in de startfase van het project, toen de naam Westwaard nog niet bestond, hoorde Anja al over de plannen. “Westwaard heeft me sindsdien niet meer los gelaten, alle berichtgeving, tekeningen en schetsen heb ik vanaf het begin bewaard”.  Frank en zijn partner ‘ontdekten’ Westwaard anderhalf jaar geleden via de website van de gemeente. Zij waren al enige tijd op zoek naar een nieuwbouwwoning in de omgeving van Kaatsheuvel. Het aanbod sprak hen niet direct aan, is niet groot of was simpelweg te duur. Toen zochten ze verder en kwamen ze, via de website van de gemeente, terecht op de Westwaardwebsite. 

Gecharmeerd van de locatie

Anja en haar man hadden altijd al plannen om een levensloopbestendige woning te laten bouwen: “we waren (en zijn) erg gecharmeerd van de locatie: veel groen en ruimte, open uitstraling met rustige en stille omgeving”. Het CPO concept waarbij de kopers met een groep gelijkgestemden samen werkt aan een nieuwe woning sprak Frank en zijn partner direct enorm aan. Na een kort contact met een partij die CPO verenigingen begeleidt: BIEB (Bouwen in Eigen Beheer) reden ze naar woonveld 4 van Westwaard. “Na het bezoek aan de bouwlocatie wisten we het zeker en zijn we direct lid geworden van Vereniging Westwaarts. Wij zien ons namelijk wel wonen in deze nieuwbouwwijk waarbij landelijk wonen in een groene omgeving centraal staat”, aldus Frank.

Oprichting CPO vereniging Westwaarts

Anja stond aan de voet van de oprichting. Na diverse overlegperiodes riep de gemeente in januari 2016 mensen op om mee te doen aan een enquêtes over landelijk wonen. Eén van de vragen ging over de mate van interesse om met een groep mensen een woning te bouwen (CPO). Zo ontvingen zij de uitnodiging voor een informatieavond in september 2016 over CPO. 

Op de eerste Algemene Leden Vergadering (ALV) op 19-01-2017 is het bestuur samen gesteld en ging de CPO-vereniging van start. Daarna koos het bestuur een naam en werden de vervolgstappen uitgezet. Het bestuur is de schakel tussen de leden en de gemeente, de architect, de aannemer en BIEB. Daar hebben ze inmiddels allemaal al aardig wat uurtjes werk in zitten, maar ze doen het allemaal met veel enthousiasme. Bovendien komen een aantal mijlpalen steeds dichterbij: het moment dat ze écht kunnen tekenen bij de notaris en de start van de bouw. “Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Die momenten vieren we uitgebreid met de vereniging”, zegt Frank.

Anja en Frank benoemen allebei dat het niet 1,2,3 geregeld is: “je moet bereid zijn om tijd te steken in de vereniging. Bij een CPO project komt heel erg veel kijken, meer dan mensen in eerste instantie zult verwachten. Zo werk je intensief samen met toekomstige buren. Dat is aan de ene kant een fantastische ervaring, maar dan moet je als toekomstig lid wel bereid zijn om daar tijd voor vrij te maken.”

Voordelen van CPO

Een CPO-project kent vele voordelen voor de leden. Niet alleen valt de vrij op naam prijs uiteindelijk vaak lager uit dan wanneer je een woning koopt via een regulier nieuwbouwproject, maar ook hebben leden veel meer zeggenschap over het ontwerp van hun toekomstige woning en maximale keuzevrijheid in het adviesbureau, architect, aannemer en bouwmaterialen. Bovendien zitten leden zelf op de stoel van de projectontwikkelaar, waardoor de kosten aan het einde van de rit vaak lager uitvallen dan bij traditionele nieuwsbouwprojecten. Een win-win situatie dus. 

Buren

Omdat de leden veel samenwerken in projectgroepen, leren de CPO-leden tijdens het traject hun toekomstige buren al heel erg goed kennen. Frank woont samen in Breda en zij kennen weinig mensen uit de regio, maar dankzij hun deelname aan dit CPO project kennen ze de gehele buurt al voordat ze er wonen. De leden van CPO Vereniging Westwaarts komen voornamelijk uit de regio Waalwijk / Loon Op Zand. Maar er zijn ook een aantal leden die niet uit de regio komen.

Woonveld

Het CPO kreeg een bouwveld (woonveld 4) toegewezen. Binnen dat woonveld heeft de vereniging zelf een verkaveling mogen maken. Met het aantal leden dat op dat moment lid was van de vereniging is geloot voor een volgorde en op lotingsvolgorde mochten zij een kavel kiezen. Daarna is de verdeling op volgorde van inschrijving verder gegaan. Dus op moment dat iemand lid werd, koos die persoon uit de beschikbare kavels. 

Type woning

Anja en haar man gaan een levensloopbestendige woning bouwen, met lift en andere voorzieningen, zodat ze ook later op deze fantastische plek kunnen blijven wonen. Frank en zijn partner wonen straks in een moderne tweekapper aan de Wadi. Zij zijn erg benieuwd naar de woningen die er straks aan de andere kant van de Wadi gerealiseerd gaan worden. 

Uitwerking

De man van Anja is bouwkundig ingenieur en had de woning al helemaal uitgetekend, voordat de vereniging was opgericht. Ze zijn niet bij andere bouwprojecten gaan kijken. Ze wisten namelijk heel goed wat ze wilden: “we woonden al op een fantastische plek en wilden deze plek alleen ruilen voor een andere plek, met ook een groene uitstraling, ruimte en als het even kon energiezuinige voorzieningen. We hadden wel op internet gekeken, maar niets geschiktst gevonden waar wij ons droomhuis konden verwezenlijken. Dat was op Westwaard dus wel!”

Ook Frank zijn partner hadden zelf al een duidelijk beeld van de indeling van de woning. Op basis van dat beeld, ontwierp de architect hun huis. “Dat is het mooie van CPO.” Voor de buitengevel wonnen ze advies in bij Vermeer Architecten. Op basis van hun Pinterest bord vond Vermeer architecten uiteindelijk een goede stijl die paste bij hun wensen.

Uniek

De woning van Anja en haar man is uniek in het project, niet gespiegeld aan een andere woning, alle opties die ze graag verwerkt zagen in hun toekomstige woning, is met behulp van Bieb, en Vermeer (architect) verwerkt. Ze wilden vanaf het begin graag zonnepanelen op het zuidelijk gedeelte van het dak en een warmte terug win systeem.

De woning van Frank en zijn partner moest al gasloos zijn toen de omgevingsvergunning werd aangevraagd. Gelukkig was dat geen enkel probleem. “wij streven er toch naar om een zo duurzaam mogelijke woning te bouwen. Op welke manier stemmen we de komende weken af met de aannemer”. 

Advies

Wat adviseren jullie aan mensen die net een kavel hebben gekocht/van plan zijn te kopen? Frank antwoordt enthousiast: “het bouwen van een nieuwe woning is een fantastisch project, maar er komt wel heel erg veel bij kijken. Lees voordat je aan een dergelijk traject begint eerst het beeldregieplan van de gemeente goed door. Daarin staat precies beschreven wat de eisen zijn en wat er wel en niet mogelijk is op het kavel dat je voor ogen hebt. Daarmee voorkom je dat je later met verrassingen wordt geconfronteerd.“