‘We hebben ons huis laten bouwen, zoals wij het graag wilden’

Tijdens de informatiebijeenkomst van CPO-organisatie Ik Woon Betaalbaar was Cindy de Brouwer gelijk enthousiast. Zo werd ze in 2018 voorzitter van de gelijknamige CPO-vereniging in Westwaard. De leden werden samen opdrachtgever voor de bouw van 19 woningen. Cindy en haar man hebben zo hun eigen pad kunnen volgen om hun droomhuis te laten bouwen.  

Cindy vertelt dat de opzet van Ik Woon Betaalbaar heel goed bij hen paste. “We zijn nauwkeurig en vinden graag ergens iets van. Maar we zijn ook erg druk met werken. Via Ik Woon Betaalbaar hadden we veel inspraak, maar werden we ook ontzorgd. Zo mochten we zelf een aannemer kiezen, maar zij hadden ook een aannemer die we allemaal prima vonden. Het was heel praktisch ingestoken zonder ellenlange vergaderingen.”

Goed voorbeeld doet volgen

In eerste instantie waren ze met drie vaste huishoudens, die voor een bepaald ontwerp wilden gaan. Cindy: “Onze wensen hebben we ingediend bij Ik Woon Betaalbaar en als ik nu terugkijk staat het huis er dat wij graag wilden. Je ziet ook: goed voorbeeld doet volgen. De mensen die na ons kwamen vonden ons ontwerp mooi, waar dan wel varianten op kwamen. Daardoor zijn alle huizen verschillend, maar lijken ze ook op elkaar. Wat meespeelt is dat de gemeente vooraf alle dakvormen heeft bepaald. Gelukkig was dat de dakvorm die we graag wilden.”

Corona om de hoek

Het ontwerpproces heeft volgens Cindy wel de nodige uitdagingen gehad. Juist toen dat op stoom kwam, kwam corona om de hoek kijken. Cindy: “Bijeenkomsten die we hadden gepland, konden niet meer doorgaan. Ook het contact met de gemeente was minder. Dat was echt heel erg jammer voor de onderlinge verbinding. Juist het gezamenlijke stuk moesten we digitaal doen en dan komt het toch minder uit de verf. Daardoor moesten we ook veel één op één afstemmen met Ik Woon Betaalbaar.”

Winterse taferelen tijdens de bouw

In oktober 2020 ging de bouw van de woningen van start. Op de vraag of alles soepel verliep vertelt Cindy: “We hebben alle winterse weertypen gehad die je je kunt voorstellen: storm, sneeuw en heel veel regen. Dus dat zorgde wel voor oponthoud. Maar ons huis werd netjes volgens planning begin augustus 2021 opgeleverd.” De rest van de huizen volgde na de bouwvak, tot de allerlaatsten eind oktober.

Met een lange klusperiode achter de rug, zullen ze er binnenkort echt slapen. Cindy: “We kijken er heel erg naar uit. Tot nu toe hebben we vooral op een klapstoeltje van onze tuin genoten. Maar de hele wijk nodigt uit, zowel de huizen zelf als de ruime opzet van de wijk. Ze verwacht dat de contacten van hun CPO-vereniging zullen blijven: “We zijn met 19 verschillende huishoudens, die ook 19 keer verschillend zijn. Maar het onderlinge contact is goed en we hebben respect voor elkaar.”