‘Onze woning helpt om bewust bezig te zijn met het milieu’

Toen eind 2020 de inschrijving voor de 19 huurwoningen van Casade van start ging, schreef Mariëlle Breedveld zich direct in. “Ik zocht al lang naar een zo nieuw mogelijke woning die ook de ruimte heeft. Met 17 jaar inschrijftijd kon het bijna niet missen en ik mocht inderdaad als tweede kiezen.” Daardoor woont ze sinds juni met haar twee kinderen van 10 en 12 jaar in een hoekwoning met een ruime tuin aan de Knotwilg.

Als eerste blok van zes woningen kregen ze allemaal tegelijk de sleutel. Mariëlle: “We gingen gelijk aan het klussen en dan heb je direct al contact. Omdat er nog geen tussenschuttingen waren, was een praatje heel snel gemaakt. We hebben ook direct een straatapp aangemaakt en met elkaar overlegd over de tussenschuttingen en internetverbinding. Na enkele weken voelde het al heel vertrouwd.” 

Bewust met de toekomst bezig

Naast dat haar woning nieuw en ruim is, vindt Mariëlle het ook belangrijk dat haar woning meer opwekt dan dat ze verbruikt. En dat Westwaard ook een hele groene wijk wordt. Mariëlle: “Mijn opgroeiende kinderen geef ik graag mee dat de toekomst en de natuur belangrijk is. Onze woning helpt om daar samen met mijn kinderen heel bewust mee bezig te zijn. Via de apps die wij hebben zie je precies wat je verbruikt en wat je opwekt. En natuurlijk ook hoe het nog beter kan.” 

Geen tocht en herrie binnen

Alle woningen zijn heel goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. Mariëlle vertelt dat ze geen radiatoren heeft, maar vloerverwarming. “We hebben daardoor nog meer ruimte in huis en de temperatuur is altijd constant. Het is een hele fijne leefruimte. Ik voel ook nooit meer tocht, echt een heel verschil met het jaren ‘30 huis waar ik eerder heb gewoond.” Een prettige bijkomstigheid van de goede isolatie is dat er binnen bijna geen geluid van buiten te horen is. “Er is veel herrie op het moment door de sloop van huizen aan de Sweensstraat en bouwverkeer in de wijk. Daar hoor je binnen helemaal niks van.” 

Frisse lucht 

Alle luchtstromen worden automatisch geregeld via een luchtzuiveringssysteem. Hierdoor wordt er de hele dag frisse lucht aangevoerd, wat ook bijdraagt aan een gezonde woning. Wel hoorde Mariëlle in het begin een kleine brom. “Dat was een beetje wennen, maar als je er woont hoor je dat al snel niet meer.” Wel zet ze af en toe het luchtzuiveringssysteem even uit, bijvoorbeeld als er buiten iemand aan het barbecueën is. 

Verdienen op je energierekening

Met de stijgende gasprijzen is Mariëlle extra blij met haar warmtepomp en zonnepanelen. “Wij verdienen zelfs op onze energierekening. We betalen wel een energieprestatievergoeding aan Casade voor de installatie van de panelen en warmtepomp. De helft krijg je terug via je energieleverancier. Dat is een paar honderd euro per jaar, omdat je meer energie opwekt dan dat je gebruikt. Dat is echt heel stimulerend!